Sleutel & Sloten Woordenlijst

aanslag


De aanslag is een uitsteeksel op de baard van de sleutel. De aanslag zorgt er voor dat de sleutel tot de juiste diepte in het slot gestoken wordt.


afstandsbediening


De afstandsbediening is een electrisch circuit in de sleutelkop waarmee de portieren op afstand geopend en afgesloten kunnen worden. De afstandsbediening heeft een batterij nodig. Het is volledig onafhankelijk van de transponderchip die meestal ook aanwezig is in de sleutelkop van moderne auto's.


blanke sleutel


Een blanke sleutel is een sleutel zonder insnijdingen. Een blanke sleutel moet nog geslepen worden voordat deze gebruikt deze kan worden. Elke blanke sleutel heeft een eigen unieke profielcode.


cilinderslot


Cilinderslot
Een cilinderslot is een slot met een cilindervormige deel waarin zich het sleutelgat bevindt. De cilinder draait rond tijdens het gebruik. In een slot zonder sleutel voorkomen de stiften (metalen staafjes) dat de cilinder gedraaid kan worden. De sleutel drukt de stiften het slothuis in, zodat de cilinder vrij komt.

gelijksluitend


Sloten zijn gelijksluitend wanneer ze met dezelfde sleutel geopend kunnen worden. De sloten hebben hetzelfde sleutelgat en zijn intern ook hetzelfde gecodeerd.


insnijding


Een inslijping in de baard van de sleutel. Bij een traditionele sleutel is voor elke insnijding de afstand naar de aanslag en de diepte gespecificeerd.


kop


De kop is het brede deel van de sleutel, waar deze vastgehouden wordt. naar boven


merkaanduiding


De merkaanduiding geeft aan welk bedrijf de sleutel op de markt gebracht heeft. Dit kan zijn door de voertuigfabrikant of door een sleutelfabrikant. Vrijwel altijd draagt de sleutel de naam of het beeldmerk van de fabrikant.


niet-originele sleutel


Een sleutel van een sleutelfabrikant en niet van de voertuigfabrikant. Men spreekt ook wel van een aftermarket sleutel of vervangende sleutel.


omcoderen


Omcoderen is het aanpassen van een slot zodat het alleen nog geopend kan worden met een sleutel met andere insnijdingen. De oude sleutel werkt dan niet meer. Omcoderen verandert niet welke blanke sleutel nodig is voor het slot.


originele sleutel


Een sleutel geleverd door de voertuigfabrikant zelf. Men spreekt ook wel van een OEM sleutel (original equipement manufacturer). Zie ook niet-originele sleutel. naar boven


profielcode


Profielcode op sleutel
De profielcode is een code die de vorm van de baard specificeert. Het specificeert de blanke sleutel. De profielcode specificeert niet de insnijdingen. Men zou de profielcode kunnen zien als het sleutel artikelnummer of het sleutelmodel. Elke fabrikant gebruikt eigen profielcodes.

De profielcode is meestal een combinatie van cijfers en letters en wordt tijdens de productie van de sleutel aangebracht (de code zit al in de stempel/mal). De profielcode staat op de sleutelkop en steekt boven het metaaloppervlak uit. Op niet elke sleutel is een profielcode aanwezig. Karakters die zijn ingegraveerd, ingekrast of ingeslagen geven meestal geen profielcode aan.

punt


De punt is het deel van de sleutel dat bij gebruik als eerste in het slot verdwijnt.


sleutelbaard


De sleutelbaard is het deel van de sleutel dat in het sleutelgat gestoken wordt.


sleutelfabrikant


Een bedrijf dat niet-originele sleutels maakt. Niet-originele voertuigsleutels zijn meestal van één van de volgende sleutelfabrikanten: Börkey, Curtis, DL (Dominion Lock), Errebi, Ilco, JMA, Kis, Mr Minit, Orion, Silca of Taylor.


slijpen


Het aanbrengen van de insnijdingen in de sleutel. Het slijpen kan aan de hand van een reeds geslepen sleutel: sleutelduplicatie. Ook kan het aan de hand van het sleutelnummer. naar boven


sleutelnummer


Sleutelnummer
Het sleutelnummer is een code van de fabrikant en specificeert welke sleutel bij het slot hoort. Het sleutelnummer specificeert zowel welke blanke sleutel gebruikt moet worden als ook hoe de sleutel geslepen moet worden. Het sleutelnummer bestaat uit cijfers en letters of alleen cijfers.

Om het sleutelnummer te begrijpen is het goed te begrijpen hoe een slot gefabriceerd wordt. Een laatste stap in het productieproces is het inbrengen van de stiften of pallen. De lengtes van de stiften/pallen bepaalen hoe diep de sleutel ingeslepen moet worden. Deze lengtes bepalen dus mede het sleutelnummer.

slothuis


Het slothuis is de behuizing van een slot waarin zich de slotkern bevindt.


slotkern


Het cilindervormige deel van een cilinderslot, waar het sleutelgat in zit. Met de juiste sleutel is het mogelijk de kern rond te draaien in het slothuis.


transpondersleutel


Transpondersleutel
Een transpondersleutel bevat een chip (in de sleutelkop) die communiceert met het motor management systeem (ECU) van de auto. Alleen wanneer de transponderchip de juiste code doorgeeft wordt de startonderbreking gedeactiveerd en kan de auto gebruikt worden. Nagenoeg alle auto's vanaf 1996 hebben een transponderchip. Sommige duurdere modellen (moderne) motoren gebruiken ook een transponderchip.

Transponders
In de directe omgeving van het contactslot bevindt zich een antenne van het motor management systeem. Wanneer de transponderchip zich in het veld van antenne bevindt kan de code worden doorgegeven. De transponderchip heeft geen batterij nodig, maar wordt actief door het antenne-veld.

Het contactslot en de antenne zijn aparte en onfhankelijke onderdelen.

tweezijdig geslepen


Een tweezijdig geslepen sleutel heeft insnijdingen aan beide kanten van de baard. Vrijwel altijd is de sleutel aan beide zijden hetzelfde ingeslepen, men kan de sleutel dan ook "op de kop" in het sleutelgat steken. naar boven


Uw Voordelen
  • Hoge Korting
  • Snelle Levering
  • Lage Verzendkosten
  • Autosleutel Specialist
  • 20 Jaar Ervaring
  • 100.000+ Klanten
Veilig Betalen